Konsan historiaa

punalehtinen enkelinsiipi

Konsan maatila oli aikoinaan Maarian pitäjään kuuluvan Raunistulan kylän tiloista suurin. Siihen kuului peräti 90 ha peltoa, metsää ja asuttua maata. Konsan tilalta myytiin kaupunkilaisille lihaa, voita, perunoita ja viljaa. Kartanon  navetasta tuli suosittu kohtaamispaikka, jossa vaihdettiin kylän kuulumiset vastalypsettyä maitoa haettaessa.

Maria Serafia ja tytär

Konsan tilan 23-vuotiaasta nuorikosta Maria Serafiasta tuli tilan tomera emäntä vuonna 1890, kun hänen puolisonsa kuoli yllättäin. Maria Serafia laajensi tiluksia ja ohjasi suurta joukkoa torppareita, joita oli enimmillään jopa 80.

Vanha emäntä hoiti tilaa säntillisesti vuosikymmeniä, ja vielä elämänsä ehtoopuollakin, sillä Lyyli-tytär oli paljon poissa. Käsityönopettajaksi kouluttautunutta tytärtä kiinnostivat erilaiset kulttuuriharrastukset ja matkustaminen, mikä vei häntä jo nuorena maailmalle.

Maria Serafian kuoltua tilan peltoala pieneni, mutta Lyylin mukana maataloon saatiin kulttuuriharrastuksista karttunutta sivistystä ja hienoa antiikkia. Lyylillä ei ollut perillisiä, eikä hän tehnyt testamenttia, joten kun aika hänestä jätti siirtyi Konsan tila rakennuksineen valtiolle vuonna 1986.

Kahdeksan vuotta myöhemmin raunistulalainen Ulla Oksanen osti naapurissaan Virusmäentiellä myynnissä olleet Konsan tilan rakennukset ja aloitti paikassa Turun Luontaishoitolan ja Konsan Kartanon toiminnan.

Kuvat: (c) ada admin


etusivu

Konsan Kartano | Turun Luontaishoitola
Virusmäentie 9 | 20300 Turku FI | Kartta
+358 (0) 44 592 9324|  info(at)konsankartano.fi