KONSAN KARTANO

Konsan Kartano on pala maaseutua keskellä Turun kaupunkia.

Kartano on luontaishoitola ja kohtaamispaikka. Kartanolla järjestetään jatkuvasti paljon kursseja ja työpajoja ja harrastetaan myös kesäteatteria. Tilaan kuuluu 1880 valmistunut päärakennus, tilava kivinavetta, Aarre-aitta sekä piharakennuksessa sauna ja pieniä asuntoja.

Konsan Kartano
Kartanon pihapiirissä on yhdistetty vanhaa perinnettä yhteisöllisyyteen.

Päärakennuksessa on tarjolla aamiaismajoitusta ja luontaishoitola.

Vieressä olevan kivinavetan alakerrassa toimii kahvila nimeltä Navetta. Yläkerta toimii kurssi-, kokous-, juhla- ja teatteritilana.

Pihapiirissä järjestetään vuosittain kansantapahtumia kuten kylvö- ja sadonkorjuujuhlat sekä kesäteatteria.

Näin löydät perille.
 

Historiaa

Navetta
Konsan Kartanon nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1880. Maatila oli Maarian pitäjän Raunistulan kylän tiloista suurin - 90 hehtaaria peltoa, metsää ja asuttua maata. Turkuun myytiin lihaa, voita, perunoita ja viljaa.

Konsan navetta oli tunnettu kohtaamispaikka, josta haettiin päivän maito ja vaihdettiin kuulumiset. Varsinainen naispatruuna tuli 1890 taloon naidusta Serafia Mariasta, joka jo 23-vuotiaana jäi leskeksi. Tomerasti emäntä ohjasi torppareita, joita enimmillään oli 80, laajensi tiluksia ja koulutti Lyyli-tyttärestä käsityönopettajan. Serafia hoiti taloa vanhoille päivilleen asti, koska tytärtä kiinnostivat enemmän kulttuuririennot ja matkustaminen kuin navetta-askareet. Serafian jälkeen pellot pienenivät, mutta Lyylin myötä taloon tulvahti sivistystä ja antiikkia.

Ulla Oksanen
Lyyli ylläpiti Konsan Kartanoa kuolemaansa asti.

Valtio peri Konsan tilan 1986, sillä Lyylillä ei ollut perillisiä eikä testamenttia.

Ulla Oksanen osti rakennukset 1994. Siitä lähtien päärakennuksessa on toiminut luontaishoitola. Kivinavetassa maito haetaan nykyisin kahvipöydästä. Vaikka lehmipolut on peitetty asfaltilla, pihapiirissä on säilynyt häivähdys sata vuotta vanhasta tunnelmasta. "Piikoja ja renkejä" on talossa vieläkin runsain mitoin, talkoohenki kukoistaa. Mutta tänä päivänä ei hoideta karjaa vaan ihmisiä ja maanviljelyn sijasta viljellään hengen hedelmiä.